Misselijk tijdens de zwangerschap? Dít kun je het beste doen (2024)

Waarom krijgen sommige vrouwen het wel en anderen niet?

Door Demi Schoenmakers
Misselijk tijdens de zwangerschap? Dít kun je het beste doen (1)

Rennend naar de wc om te spugen is niet alleen een ding in series en films om aan te geven dat een vrouw zwanger is. Misselijkheid is een zwangerschapssymptoom waar veel zwangere vrouwen last van hebben.

Maar liefst driekwart van de zwangere vrouwen heeft namelijk last van misselijkheid. Soms beginnen de klachten al als je een paar dagen overtijd bent, maar bij veel vrouwen begint het na een aantal weken pas. Het hoogtepunt is meestal rond de 9 weken. Hoewel dit algemene tijdlijnen zijn, is iedereen weer anders en is de ernst ook onvoorspelbaar. Het verschilt per vrouw hoe erg, hoelang en wanneer je misselijk bent. De ochtendmisselijkheid is een bekend fenomeen, maar sommige vrouwen hebben pech en moeten hier de hele dag mee zien te dealen.

Waarom word je misselijk tijdens je zwangerschap?

De precieze oorzaak is niet bekend, maar de kans is groot dat je hormonen hierbij een rol spelen. Shocking! Je lichaam heeft dan bijvoorbeeld te veel van het zwangerschapshormoon hCG aangemaakt. Verder verandert tijdens de zwangerschap je hormoonbalans, aangezien je meer oestrogeen en progesteron aanmaakt. Ook daar kun je misselijk van woorden. Er wordt verondersteld dat sommige vrouwen namelijk gevoeliger zijn voor de snelle opkomst van hormonen dan anderen.

Wanneer je erg vermoeid bent tijdens je zwangerschap, kan dit de misselijkheid nog een tikkeltje erger maken. Ook is zwangerschapsmisselijkheid deels erfelijk. Nou, van je familie moet je het maar hebben...

Wanneer is die misselijkheid het ergst?

Nog even volhouden, want rond de vierde maand van je zwangerschap worden de klachten pas minder en verdwijnen ze uiteindelijk. Ruim de helft van de vrouwen is na 14 weken niet meer misselijk. Bij 9 op de 10 zwangeren zijn de klachten na 20 weken verdwenen. Behoor jij tot de 10 procent van de vrouwen? Dan kun je de hele zwangerschap misselijk blijven. Hartstikke vervelend, maar gelukkig is het voor een goed doel. Die misselijkheid heeft, zolang je genoeg eet en drinkt, namelijk geen invloed op je baby.

Als een vrouw echt misselijk is en af ​​en toe moet overgeven, geeft dit waarschijnlijk aan dat ze een gezonde zwangerschap heeft. Maar als oprispingen niet regelmatig voorkomen, is dat prima. Gebrek aan ochtendmisselijkheid is geen reden om je zorgen maken dat je een ongezonde zwangerschap hebt. Er wordt weleens gezegd dat er een verband is tussen het ontbreken van misselijkheid en de kans op een miskraam. Maar hier is nog niet genoeg onderzoek naar gedaan, dus maak je geen zorgen als je niet misselijk bent. Eigenlijk mag je vooral heel hard in je handen knijpen.

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Trek je de misselijkheid niet meer? Hopelijk werken deze tips:

  • Verminder stress en drukte - Ook dit kan de misselijkheid erger maken. Doe rustig aan en vraag anderen om hulp als je het te druk hebt.
  • Zorg voor genoeg frisse lucht- Ga een stukje lopen, vooral na het eten kan dit goed werken tegen misselijkheid.
  • Drink voldoende water - Iedereen moet genoeg drinken, maar zeker zwangere vrouwen. Anders droog je misschien uit, ook daar kun je misselijk van worden.
  • Drink een glas melk - Dit kan het zuur in je maag neutraliseren.
  • Zorg ervoor dat je geen lege maag hebt en eet kleine hoeveelheden - Eten of drinken in je maag verlaagt de zuurtegraad en te veel eten kan je juist misselijk maken. Neem ook altijd iets te eten mee als je van huis gaat.
  • Eet meteen als je opstaan iets licht verteerbaars - Een kopje cafeïnevrije thee en een droge cracker of rijstwafels werken vaak al goed tegen ochtendmisselijkheid. Krijg je geen hap door je keel? Probeer dit om de dag wél goed te beginnen.
  • Sla pittig, zuur, zwaar en vet voedsel over - Dit voedsel kan de maagwand irriteren en de misselijkheid verergeren.
  • Verkies hartig eten boven zoetigheden - hHartig eten is zachter voor je maag en spijsvertering.
  • Eet alleen het binnenste van stokbrood - Het binnenste van een wit broodje werkt als een soort spons in je maag. Het neemt de maagsappen op, waardoor je je gelijk minder misselijk voelt.
  • Drink een kopje bouillon - Dit wekt je eetlust op en zorgt ervoor dat je vocht en zout binnenkrijgt.
  • Drink kamillethee, verse muntthee of gemberthee - Thee van verse munt of gember werkt vaak goed tegen misselijkheid en maagkrampen.
  • Neem geen cafeïne in - Cafeïne zit in koffie, veel soorten thee, sommige pijnstillers, cola en zelfs chocola.
  • Poets je tanden of spoel je mond - Wanneer je een muffe smaak in je mond hebt, kan dit je extra misselijk maken. Soms kan het helpen om op een ijsklontje te zuigen.

Medicijnen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Mocht dit echt niet helpen, dan kan een huisarts of verloskundige je misschien medicijnen voorschrijven. Deze kun je veilig slikken als je zwanger bent, maar werken wel goed tegen zwangerschapsmisselijkheid. Voorbeelden van medicijnen zijn:

Meclozine

Dit medicijn wordt het vaakst voorgeschreven bij misselijkheid tijdens je zwangerschap. Je kunt het gewoon bij de drogisterij kopen, maar overleg altijd even met je arts of verloskundige.

Metoclopramide

Mocht het andere niet werken, dan kan dit medicijn worden voorgeschreven. Ook hier is veel onderzoek naar gedaan of je het kan slikken als je zwanger bent.

Doxylamine samen met pyridoxine

Dit middel kan je gebruiken tijdens je zwangerschap en is alleen te krijgen op recept van een arts. Gebruik het alleen volgens het recept.

Meer van Women's Health

Misselijk tijdens de zwangerschap? Dít kun je het beste doen (2)

Gezondheid

Tips tegen gewrichtspijn tijdens de overgangBloeding na miskraam stopt niet: dit moet je doenHoe ziet een miskraam eruit?De superkrachten én valkuilen van je cyclus

Advertentie - Lees hieronder verder

Ongesteld? Deze voedingsstoffen heb je dan nodigIntermittent fasting: let op deze nadelenOzempic: een wondermiddel om af te vallen?Kun je afvallen na verwijderen van mirena spiraal?
Wat te doen tegen spierpijn tijdens de overgang?Tips tegen opvliegers tijdens de overgangTips bij gewichtstoename in de overgangDit wil je weten over Adenomyose

Advertentie - Lees hieronder verder

Misselijk tijdens de zwangerschap? Dít kun je het beste doen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5610

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.